Als je veel sport of een laag magnesium gehalte hebt, kan het goed zijn om je dieet te versterken met magnesium supplementen. Er zijn veel verschillende soorten supplementen op de markt, zoals magnesiumoxide; magnesium citraat; en magnesium malaat. Deze supplementen maken gebruik van verschillende vormen magnesium.

Wat is magnesiumoxide?

Magnesiumoxide is een soort magnesiummineraalsupplement dat voornamelijk uit magnesium bestaat – het bevat eigenlijk meer magnesium dan andere magnesiumsupplementen. Magnesiumoxide is een zout dat magnesium en zuurstof (O2) te combineert. Het is een witte, poederachtige substantie en is verkrijgbaar in poeder- capsule- of tabletvorm. Het is ook het belangrijkste actieve ingrediënt in magnesiummelk, een populair vrij verkrijgbaar middel tegen constipatie.

Wat doet magnesiumoxide?

Magnesiumoxide wordt meestal in capsulevorm ingenomen om een magnesium tekort of lage magnesium gehaltes aan te vullen. Als je meer wil weten over magnesium tekort of wat de tekenen van een laag magnesium gehalte zijn klik dan hier. Verder wordt het ook gebruikt als laxeermiddel. Dit supplement werkt door water in de darmen te trekken om je stoelgang zachter en soepeler te maken.

Waar is magnesiumoxide goed voor?

Dit type magnesium wordt over het algemeen minder vaak gebruikt om magnesiumtekorten te voorkomen of te behandelen, aangezien sommige onderzoeken melden dat het slecht wordt opgenomen door uw spijsverteringskanaal.[1] Magnesiumoxide is wel vaak terug te vinden in supplementen die naast magnesium meerder mineralen of stoffen bevatten, zoals zink en calcium voor spierherstel of melatonine en valeriaan voor een goede nachtrust. Dit zou kunnen komen omdat er in magnesiumoxide meer magnesium zit dan in andere vormen van magnesium en dat de andere bestanddelen de opname van magnesium zouden kunnen verstoren. Daarnaast wordt magnesiumoxide veel gebruikt ter verlichting van brandend maagzuur, magnesiumsupplement en als laxeermiddel op korte termijn.

Wat is het verschil tussen magnesiumoxide en magnesium citraat.

Het grootste verschil tussen de twee supplementen is dat magnesium citraat beter wordt opgenomen dan magnesium oxide. Hierdoor wordt magnesium citraat vaker aangeraden voor behandeling van een magnesium tekort. Magnesiumoxide supplementen bevatten meer magnesium dan magnesium citraat en worden daarom vaker gebruikt tegen problemen met de spijsvertering.


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29123461/