Als je veel sport of een laag magnesium gehalte hebt, kan het goed zijn om je dieet te versterken met magnesium supplementen. Er zijn veel verschillende soorten supplementen op de markt, zoals magnesiumoxide; magnesiumcitraat; en magnesiumbisglycinaat.  Deze supplementen maken gebruik van verschillende vormen magnesium.

Wat is magnesiumbisglycinaat?

Magnesiumbisglycinaat en magnesiumglycinaat zijn twee namen voor hetzelfde stofje. Magnesiumbisglycinaat is een magnesiumatoom dat aan twee glycinemoleculen vast zit. “Bis” betekent 2, verwijzend naar de 2 glycinemoleculen, dus gebruiken we voor de duidelijkheid “bisglycinaat”. Glycine is een aminozuur, dat is een bouwsteen voor eiwitten.

Wat doet magnesiumbisglycinaat?

Magnesiumbisglycinaat wordt meestal in capsulevorm ingenomen om een magnesium tekort of lage magnesium gehaltes aan te vullen. Het werkt niet op de maag en de rest van het spijsverteringskanaal. Veel mensen zeggen dat ze grotere doses kunnen nemen omdat ze het veel beter kunnen verdragen. Als je meer wil weten over magnesium tekort of wat de tekenen van een laag magnesium gehalte zijn klik dan hier.

Waar is magnesiumbisglycinaat goed voor?

Magnesiumbisglycinaat kan erg goed worden opgenomen door het lichaam. Het werkt ook veel minder laxerend dan andere vormen van magnesium. Magnesiumbisglycinaat wordt bijvoorbeeld veel beter geabsorbeerd dan magnesiumoxide. [1] Magnesiumoxide wordt maar voor een klein deel geabsorbeerd. De rest van het magnesium trekt water in de darm en gaat vervolgens in de vorm van ontlasting naar het toilet. In het geval van bisglycinaat zijn twee glycine-moleculen aan het magnesium gebonden, daarom kan veel minder water zich aan het magnesium hechten omdat de glycine al de ruimte inneemt waar het water zich normaal zou binden. Onderzoek in dieren heeft aangetoond dat glycine ook helpt om de pH-waarde in de dunne darm te verlagen.[2]  Dit betekent dat de opname van magnesium verder wordt verhoogd.[3] Als je van andere supplementen last van je darmen krijgt kan het dus een idee zijn om een keertje magnesiumbisglycinaat te proberen.

Uit onderzoek blijkt dat magnesiumbisglycinaat beter door de hersens wordt opgenomen dan magnesiumcitraat .[4] Glycine speelt een belangrijke rol voor het centraal zenuwstelsel, is makkelijk opneembaar en heeft bovendien een positief effect op de nachtrust.[5] Het is daarom aan te raden magnesiumbisglycinaat te nemen voor een goede werking van het zenuwstelsel, concentratie en goede nachtrust.


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7815675/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6579841/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540137

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30761462

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328957/